Därför ska du välja en autoklav

Om du arbetar i sjukhusmiljö eller som veterinär är det otroligt viktigt att kunna sterilisera verktyg på ett säkert sätt för att hindra infektioner och smitta. Faktum är att en autoklav kan användas i alla situationer där du har verktyg som kommer i kontakt med människor. Det inkluderar alltså även tandläkare och tatuerare. Autoklav har varit en av de vanligaste verktygen för att sterilisera under lång tid och det är inte så konstigt med tanke på att den är så effektiv.  Det du ska sterilisera utsätts för mycket höga temperaturer så det är viktigt att du först kollar så din autoklav klarar av de höga temperaturerna. Har du väldigt känslig utrustning är det alltså bättre att se sig om efter ett annat alternativ.

Vad finns det för olika typer av autoklav?

En autoklav kommer i flera olika storlekar så du kan välja en som är anpassad efter dina behov. Om det rör sig om en mindre skara verktyg kan du med fördel välja en liten bänkmodell. Den påminner mycket om en bänkdiskmaskin och diskdesinfektor och tar lite plats. Du kan förvara dem på en bänk eller hylla och alltid ha snabb tillgång till dem. Om du jobbar på ett stort laboratorium eller sjukhus kan det dock vara aktuellt med en större maskin som du ställer på golvet. Det enklaste är om du kontaktar en säljare av medicinsk utrustning för att se vilket alternativ som passar bäst för dig och det du ska göra.

Låg infektionsrisk i Sverige

I Sverige har vi generellt en låg infektionsrisk i alla sammanhang när det kommer till vård och skönhetsbehandlingar. Det beror till stor del på att vi har bra verktyg som till exempel autoklav för att kunna ta hand om alla instrument som används. Det beror även på att vi har ett kallt klimat där bakterier inte frodas på samma sätt som i varma länder. Om du använder din autoklav på rätt sätt och sköter din hygien i övrigt är det alltså väldigt liten risk att du eller några av dina patienter drabbas av en infektion.

Detta kan du ha i en autoklav

En autoklav är väldigt mångsidig och har plats för en rad olika instrument. Du kan till exempel lägga in pincetter, saxar eller rör, ja det mesta går att köra i en autoklav. Det är också en av de främsta anledningarna till att du ska välja en sådan när du letar efter ett bra steriliseringsinstrument till din verksamhet eller klinik. Det är dessutom en maskin som alla anställda kan hantera.