Hur man slipar golv

Om man har ett trägolv som behöver slipas, är det inte alltid nödvändigt att anlita en golvslipare, man kan faktiskt utföra golvslipning själv! Ett välslipat och efterbehandlat trägolv, kan få rummet att se helt nytt ut och visst är det vackert med ett riktigt genuint trägolv som man stolt kan visa upp för vänner, familj och bekanta!

Viktigt att tänka på

Steg nummer ett innan man börjar slipa golvet, är att se till så att golvet är rent och fritt från föremål. Man ska se till att skruvar och spikar inte sticker upp från golvet och skrapa bort lim och spackelrester. Dessa åtgärder är viktiga för att nästa steg är att hyra en golvslipningsmaskin. Om det finns rester av lim eller spik, kan det skada maskinen man hyr. Det finns en mängd olika företag att välja på som hyr ut dessa typer av maskiner och de vet alltid vilken maskin som passar för ändamålet och trätyp. Maskinerna kan variera i storlek och kapacitet, vissa maskiner väger uppåt 70 kg men är lätta att manövrera, medan vissa är mindre och väger cirka 40-40 kilo. Många företag hyr ut tre olika maskiner man behöver som golvslip, kantslip och polermaskin. En del maskiner har smarta funktioner som både slipning och polering i en och samma maskin. Att slipa golv låter och dammar, därför ska man se till att ha hörselskydd, arbetskläder och se till att täcka föremål i närliggande rum så dammet inte lägger sig på saker man är rädd om.

Slipningens olika faser

Man börjar alltid med att slipa kanterna på golvet med kantslipen. Man ska tänka på vilket slippapper som ska vara till olika moment och kanterna ska ha papper med korn 24. Själva maskinen drar man bakåt för att sedan sänka med valsen och börja gå framåt och slipa med golvslipning från golvslipningstockholmslän.se. Det krävs en del vändor tills golvet är slätt och jämt. Dammsug alltid efter den grova slipningen. Efter att man slipat hela golvet med den stora slipmaskinen ska man tänka på att slipa bort slipspåren med finare kornpapper. Man går från först korn 60 sedan till 80, 120, 150 och avslutar med 180.

Slutfasen och efterarbetet

När golvet är färdigslipat med alla nivåer av kornpapper, ska golvet rengöras ordentligt. Viktigt att tänka på är att om man har använt slipolja, kan slipdammet självantända, därför är det så viktigt att verkligen dammsuga och städa bort allt slipdamm! Man tvättar golvet med målartvätt och vatten ett fler tal gånger som sedan får torka i ett eller flera dygn. Sista steget är polering med linolja och bivax för att få den där perfekta finishen. Resultatet blir ett glänsande golv som lyfter rummet till helt nya dimensioner!