Allt om rörläggare 

Yrkestiteln rörläggare ingår under kategorin bygg och anläggning. Som yrkestitelns namn antyder jobbar en rörläggare kort och gott med att anlägga rör som hos https://rörmokarengöteborg.se/. Men yrket är betydligt bredare än så och i det här inlägget kan du läsa mer om vad en rörläggare gör, vilken utbildning som krävs och hur mycket en rörläggare tjänar. 

Rörläggarens arbetsuppgifter 

En rörläggares arbetsuppgifter kan vara rätt varierande. Men i det stora hela kan man säga att en rörläggare åtgärdar alla typer av problem med rör. Till exempel läckande vattenledningar, frusna radiatorer, trasiga gasrör och toaletter som har fått stopp. Då kan en rörläggare vara till stor hjälp.  Men en rörläggare kan även dra nya rör och ledningar. Rörläggaren kontrollerar vattenledningar och säkerställer att de håller en viss standard för att de ska fungera som de ska och minska risken för vattenläckor. 

Rörläggarens arbetsplats 

Oftast arbetar en rörläggare i ett arbetslag där alla har olika arbetsuppgifter. De arbetar oftast på ett bygg- och anläggningsföretag. Ingen dag är den andra lik och därför kan arbetsplatsen se väldigt olika ut. Du kan till exempel arbeta utomhus och dra nya vattenledningar. Men du kan också arbeta inomhus där det renoveras. Därför bör du som rörläggare vara förberedd på att du kan behöva resa en del med jobbet och behöva anpassa dig efter situationen. 

Utbilda dig till rörläggare 

För att du ska kunna arbeta som rörläggare måste du ha en godkänd utbildning. Du kan få bra kunskaper redan på gymnasiet om du väljer att söka dig in på bygg- och anläggningsprogrammet med inriktningen mark och anläggning. Det finns också flera bra utbildningar som är likvärdiga med gymnasieutbildningen på vuxenskolor. Till exempel yrkeshögskolan eller på Komvux. När du har gått klart den teoretiska utbildningen som varar i minst två år behöver du också gå som lärling innan du kan börja arbeta som rörläggare på riktigt. Då söker du en lärlingsanställning som varar i ungefär 2,5 år där du får sätta dina praktiska och teoretiska kunskaper på prov. När du har gått färdigt din lärlingstid utför du ett teoretiskt yrkesprov. Så snart som det är godkänt kan du börja arbeta som rörläggare. 

Rörläggarens framtid 

Även om utbildningen och lärlingstiden är lång kan det vara värt att utbilda dig till rörläggare. Inte minst för att lönen är bra. Den genomsnittliga lönen för en rörläggare ligger på omkring 35 000 kronor. Dessutom finns det alltid behov av rörläggare så om du vill bli rörläggare har du goda framtidsutsikter. Oftast är det lätt att få jobb som rörläggare. Det vanligaste är att du får anställning hos det företag där du har arbetat som lärling. 

Posted on Categories Rör, VVS