Hög tid för ett nytt kök!

Oavsett om man ska totalrenovera sitt kök, eller bara ge det en ansiktslyftning, kommer det kräva en del energi och pengar att genomföra. Genom att planera och göra saker i rätt ordning, så kommer det dock gå betydligt smidigare. Många drömmer om det perfekta köket och när man väl en gång fått chansen att bygga sitt kök ifrån grunden, undviker man gärna de vanligaste fallgroparna.

 

Kan man tjäna pengar på att renovera köket?

Enligt de flesta mäklare är ett nytt och snyggt renoverat kök något som kan locka betydligt fler spekulanter. Att renovera köket kan alltså vara en god investering. Först och främst ska man renovera ett kök, för att uppfylla det egna behovet. Man ska alltså inte göra felet att renovera fram något man inte själv trivs med, bara för att tillgodose eventuella köpare. Åtminstone inte om man tänkt bo kvar en längre tid i bostaden.

 

Pris för köksrenovering

Det är relativt klurigt att beräkna en generell kostnad för att renovera ett kök. Ett badrum innebär ofta att det mesta byts ut, men en köksrenovering kan innebära alltifrån förnyade skåpluckor och golv, till att byta ut allt från vattendragningar till avlopp. En helrenovering betyder vanligen att precis allt byts ut. Den billigaste varianten är att förändra alla visuella ytor. Då byter man skåpluckor och bänkskivor, samt målar om eller tapetserar på nytt. Även en mindre renovering kan åstadkomma en enorm skillnad. Som vanligt gäller, att desto större ingrepp, desto viktigare är planeringsfasen. Små kostnader kan skena iväg, om man inte planerat varje steg väldigt noga.

 

Renovera långsiktigt

Det är bra att välja ett utseende och funktion i ett kök, som håller även långsiktigt. När man väljer ut färger och olika ytor som bänkskivor, måste man komma ihåg att man ska gilla det om fem år också. Många väljer neutrala och tidlösa färger och former. Det behöver dock inte betyda att man inte kan göra köket personligt, och i slutänden ska man förstås renovera fram just sitt egna drömkök. När det kommer till bänkskivor måste man prioritera sitt val mellan pris och funktion samt utseende. En träskiva kan få fuktmärken, en stenskiva kan bli kantstött. Det billigaste alternativet med laminatskivor kan minska ned hållbarheten och de exklusivaste skivorna av granit kan gå hårt åt plånboken.