Missfärgningar & tandblekning

Har du missfärgade tänder eller slitningar på tänderna? För isåfall kan det vara en idé att göra en tandblekning. Oavsett om det beror på att du snusat, rökt eller druckit lite för mycket kaffe och därmed fått missfärgade tänder kan  det vara en god idé att göra en tandblekning. Det har idag blivit en efterfrågad metod för att förfina tänderna. Om du ska göra en tandblekning kan det vara bra att veta vad det egentligen är, när du bör göra en tandblekning och var det går att göra.

Vad är tandblekning?

En tandblekning är egentligen en metod för att förbättra tändernas utseende. Den är till för att förbättra missfärgningar och slitningar. Det som sker är att de ämnena som är missfärgade bryts ned av blekmedlet. Det sker genom en kemisk process där ämnena väteperoxid och karbamperoxid kan användas för nedbrytningsprocesserna.

När ska man göra en tanblekning?

Det kan som sagt vara värt att tänka på att göra en tandblekning om du till exempel rökt mycket, snusat eller druckit mycket kaffe i dina dagar. Men missfärgade tänder kan även vara medfött ska tilläggas och kan även tillkomma med åldern. Så oavsett vilken orsak till missfärgade tänder som råder, kan det absolut vara värt med en tandblekning då det ger vitare och fräschare tänder. Det kan även vara så att du bara vill ha lite mer skinande samt vita tänder och därför väljer att göra en tandblekning hemma.

Var går det att göra tandblekning?

För att få en så effektiv tandblekning som möjligt är det ofta fördelaktigt att gå till läkaren, men det går även att göra en tandblekning hemma på flera olika sätt.

Hos tandläkaren sker ofta tandblekningen med hjälp av kraftiga ljuskällor och en vanliga källa att använda är laser. Det finns givetvis nackdelar med att göra det hos läkaren såsom att tänderna lätt kan bli uttorkade på grund av värmen från lampan och starkare blekmedel. Detta kan då skapa ilningar. Som sagt är det dock det effektivaste sättet att gå till tandläkaren och tänderna blir vitast fortast också.

Tandblekningen går även att göra hemma. Där finns det massor av olika metoder som till exempel blekande tandkräm, tandskena och laser. Det är ett självklart billigt alternativ att bleka tänderna hemma. Förutom det har det jämfört med för några år sedan blivit mycket smidigare och mer riskfritt att göra det hemma. Oavsett kan det även här vara bra att ta kontakt med en tandläkare för att ändå rådgöra och se till att du verkligen får rätt blekningsmedel för dig samt att det inte är någon risk för dig. Om du har hål i tänderna bör du fixa dem först till exempel. Men för övrigt har det ändå blivit mycket populärt att göra det hemma, vilket beror på det låga priset och enkelheten.