Skaffa skafferi

Om du är på väg att göra en grundlig renovering av ditt kök så kan det vara värt att satsa på ett skafferi. Idag kallas ofta alla köksskåp för skafferi men det ursprungliga, traditionella skafferiet är ett utrymme med ventilation som håller temperaturen lägre än resten av rummet. Har du lust och plats så är det här ett ovärderligt utrymme i ditt kök.

Att ha ett skafferi var närmast ett obligatorium i alla hem förr i tiden då man inte hade tillgång till kylskåp eller ens el. Med den moderna utvecklingen hamnade allt fokus på kyl- och frys och skafferier betraktades som lite gammaldags och otrendiga. Idag har attityden vänt, dels då man nu vet att många livsmedel förvaras bättre i skafferi i stället för kylskåp, dels då det sparar på elförbrukningen.

Vilka livsmedel hör hemma i skafferiet?

Kylskåpet har idag blivit en självklar del av köket och används i tid och otid för alla typer av livsmedel. Ibland förvaras matvaror här för säkerhets skull om man inte vet om de klarar sig utanför kylen och ibland som ett regelrätt förvaringsutrymme. Saker som kaffe, mjöl och oljor sätts i kylskåpet utan närmare eftertanke men hör i själva verket inte hemma där. Livsmedel som hellre förvaras i skafferi är kaffe, honung, olivolja och torrvaror, liksom frukter och grönsaker som avokado, tomat, potatis och lök. Många kryddor tappar smaken vid för låga temperaturer och en hel del vegetariska produkter kan få försämrad konsistens eller till och med köldskador i kylskåp, exempelvis bananer och gurka.

Att tänka på vid skafferitillverkning

Det absolut viktigaste att tänka på vid tillverkningen av ett skafferi är att det finns ventilation som tillåter att temperaturen hålls kall och att matvarorna inte blir mögliga. Det gör att ett skafferi bör installeras vid en yttervägg och gärna i ett hörn. Det är också viktigt att det är byggt av ett passande träslag som både passar inredningen och bibehåller en behaglig doft, och att dörren är mycket tättslutande.

Beroende på hur djupt skafferiet är så är det också bra att ha hyllor av varierande höjd så att stora förpackningar och flaskor får plats och att mindre inte tar upp onödigt utrymme. Tänk också på att isoleringen är viktig och att du inte förvarar andra föremål här som du behöver använda ofta då dörren bör hållas stängd så mycket som möjligt.